joi, 25 iunie 2009

liberul arbitru

De multe ori, in viata noastra atunci cand facem un lucru gresit, cand luam o decizie nu tocmai buna, cand ni se intampla ceva rau in viata, spunem: asa a vrut Dumnezeu. Parerea multor persoane (si trebuie sa recunosc ca si a mea, pana de curand), este ca destinul nostru este scris dinainte si ca doar de Dumnezeu depind anumite lucruri. Numai ca nu este asa.

In primul rand, ni s-a dat liberul arbitru. Adica doar noi putem sa hotaram ce decizie sa luam. Alegerile noastre ne conduc viata. De fapt ceea ce noi suntem este rezultatul alegerilor noastre. De la alegeri simple pe care le luam in viata de zi cu zi (de ex, sa ma dau jos din pat sau sa mai dorm, sa mananc un anumit fel de mancare, sa ascult muzica sau nu, sa deschid televizorul sau nu, sa merg la facultate, la serviciu etc...) pana la alegeri ce ne inalta. Ma refer la starea noastra de spirit. Doar noi alegem cum sa ne simtim: Aleg sa fiu bucuroasa, aleg sa fiu optimista. Noi facem alegerile manati de 2 sentimente: dragostea si frica. Atunci cand facem alegeri bazate pe dragoste, sunt alegerile venite de la Dumnezeu. El comunica zi de zi cu noi prin sentimente, ganduri si experienta. Doar sentimentele de dragoste, bucurie si sinceritate sunt de la el. Atunci cand luam decizii bazate pe frica, sunt decizii luate doar din temerile noastre, indoieli, lipsa de credinta sau insuficienta credinta. Atunci cand suntem in momente cruciale ale vietii si nu stim ce alegere sa facem, trebuie doar sa ne izolam de ceilalti si sa fim atenti la ceea ce simtim. La ceea ce vrem cu adevarat. La sentimentul ce ne indreapta spre o directie sau alta: dragostea sau frica.

In al doilea rand, Dumnezeu vrea ceea ce vrem noi pentru noi. El ne da anumite imprejurari, dar numai de noi depinde in ce directie o va lua viata noastra. Asa ca nu mai putem sa dam vina pe Dumnezeu pentru ceea ce ni se intampla, pentru ca ceea ce se intampla in viata noastra nu este decat rezultatul alegerilor noastre, gandurilor noastre care au atras acele lucruri. Multi se intreaba de ce se repeta anumite lucruri in viata noastra. Deseori ne auzim spunand: "se repeta istoria". Si ne intristam, si ne gandim ce am facut noi ca sa trecem din nou prin aceleasi situatii. Raspunsul este ca nu am invatat din experienta. Asa cum spuneam mai sus, Dumnezeu comunica cu noi prin experienta. In momentul cand nu ai invatat din experienta sau ai luat deciziile gresite atunci, Dumnezeu ne da intr-un alt moment din viata o situatie asemanatoare sau chiar aceeasi. Daca ai invatat din acea experienta vei sti ce sa faci, iar "istoria" nu se va mai repeta. Dar daca din nou vei lua o decizie gresita, sau daca vei lua aceeasi decizie gresita, dar pe care tu o consideri corecta pentru ca nu ai invatat din ea, atunci "istoria se va repeta."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu