duminică, 13 septembrie 2009

Dragostea este...

M-a intrebat un prieten acum cateva saptamani ce inseamna iubirea neconditionata. Nu am stiut sa ii explic foarte bine...poate pentru ca desi in interiorul meu aveam idee ce inseamna...nu stiam sa exprim in cuvinte. Citind cartile lui Neale Donald Walsch am inceput sa imi dau seama si cum poate fi exprimata in cuvinte: "Dragostea este ceva care nu pune conditii, care nu are limitari si care nu are nevoi. Dat fiind ca nu pune conditii, ea nu cere nimic pentru a fi exprimata. Nu cere nimic in schimb. Nu pretinde sa i se plateasca cu aceeasi moneda.
Dat fiind ca nu are limitari, ea nu il limiteaza pe celalalt. Nu are sfarsit si continua pentru todeauna. Nu cunoaste experienta granitelor sau barierelor.
Dat fiind ca nu are nevoi, ea nu cauta sa ia nimic ce nu este dat de bunavoie. Ea se straduieste sa nu tina nimic pentru ea, nedorind sa fie tinuta. Cauta sa nu dea nimic ce nu ar fi primit cu bucurie.
Iar ea este libera. Dragostea este ceea ce e liber, deoarece libertatea este esenta a ceea ce inseamna Dumnezeu, iar dragostea este Dumnezeu exprimat."

Cred ca aceasta este cea mai frumoasa definitie pe care am auzit-o vreodata. Si daca toti am sti sa punem in practica acest lucru, viata noastra s-ar schimba. Pentru ca nimic nu este mai natural decat dragostea. In orice decizie pe care trebuie sa o luam...trebuie sa ne punem intrebarea: ce ar face dragostea acum? Dragostea pentru tine insuti, dragostea pentru ceilalti care sunt afectati sau implicati. Daca il iubesti pe celalalt nu vei face nimic din ceea ce crezi ca ar putea sa raneasca sau chiar ar rani acea persoana. In momentul cand te simti lezat nefacand ceva, cand te simti ingradit, trebuie sa le spunem celor dragi adevarul: nefacand un anumit lucru, te simti ranit, ingradit, frustrat. Celalalt, daca te iubeste cu adevarat, iti va da libertatea de a actiona cum doresti. Cand iubesti pe cineva, ii garantezi totala libertate de a fi cine este.

Exista trei cauze care pun capat dragostei: A avea nevoie de ceva, a avea asteptari si a fi gelos.
In momentul cand ai nevoie de cineva ca sa fii fericit, automat ai asteptari de la acea persoana. In momentul cand nu ti se indeplinesc asteptarile, devii gelos. Totul e un lant...cauza-efect. Asadar, trebuie sa iubim o persoana nu pentru ceea ce ne poate da, ci pentru ceea ce este.

Dar a acorda altcuiva libertate deplina nu inseamna a-i acorda dreptul de a abuza de tine si nici nu inseamna sa traiesti o viata pe care nu ai alege-o..doar pentru ca celalalt sa traiasca viata pe care si-o doreste. Nu trebuie sa ii impui celuilalt niciun fel de limitare, dar asta nu inseamna ca nu poti sa-ti impui propriile limite. Fiecare e liber sa exprime cine este si ce vrea sa traiasca. In momentul cand, intr-o relatie, ajungi sa-ti depasesti propriile limite si nu te simti bine facand asta, trebuie doar sa te departezi. Sa alegi ce vrei sa traiesti ca experienta. La urma urmei..scopul nostru este sa fim fericiti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu